medrek.se

Nyheter

Studera till Läkare i Norge

Du behöver inte göra AT för att få examen i Norge. Läkarutbildningen finns i fyra städer.

Norge är ett av de tio mest populära valen bland svenskar som vill studera till läkare utomlands. Nedan finns litet matnyttig information till dig som är intresserad av att studera till Läkare i Norge.

Det är ännu inte lika populärt att studera till läkare i Norge som det är att göra detsamma i Danmark men under senare år har antalet svenska läkarstudenter i Norge ökat snabbare än antalet i Danmark. Denna utveckling kan förstärkas när det blir mer känt att läkarstudenter i Norge skall få läkarlegitimationen vid examen, utan att behöva göra AT (turnus) först.

Läkarprogram i Norge

Universitetet i Oslo
Universitetet i Bergen
Universitetet i Tromsø 
Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (Trondheim).

Samtliga lärosäten erbjuder studiestart på hösten och i Oslo kan man även börja studera till läkare på våren.

Observera dock att ansökningarna skall skickas in före mars för båda terminerna! Observera även att ansökningar till Oslos två terminsstarter är uppdelade på två alternativ, ett för höstterminen och ett för vårterminen - vill du försöka bli antagen till båda så måste du också ansöka till båda.

Meritlista stämplad
Var väldigt noga med dina merithandlingar när du söker till Norge - de måste vara stämplade av en certifierad kopieringsbyrå eller myndighet och anvisningarna måste följas noga! Handlingarna behöver dock inte översättas från svenska.

Vill du studera till Läkare i Norge och blir antagen till Läkarutbildningen så kommer du att få visa upp ett förskt utdrag ur polisregistret. Personer med griv brottslighet däri kan nekas tillträde till den norska läkarutbildningen.