medrek.se

Nyheter

Ny svensk uppfinning spårar hiv

Det har tagit tjugo år för forskarna att ta fram denna känsliga mätutrustning som inte är större än en skokartong. Den nya tekniken gör att man kan mäta extremt låga koncentrationer av virus gifter och andra ämnen i vätskor.

En ny svensk teknik gör att man upptäcker hiv tidigare.

 – Det innebär ju då att man potentiellt sett kan minska spridningen och man kan även sätta in terapi tidigt, vilket kan ge stora fördelar för individen om man är drabbad, säger Martin Hedström, doktor i bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola och en av konstruktörerna, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

 Det har tagit tjugo år för forskarna att ta fram denna känsliga mätutrustning som inte är större än en skokartong. Den nya tekniken gör att man kan mäta extremt låga koncentrationer av virus gifter och andra ämnen i vätskor och kan därför även användas till både att söka efter gifter i vattendrag och till exempel kolera i brunnar.

 – Har du en sockerbit som du löser i Östersjön, och Östersjön är ju 21 200 kubikkilometer och du rör runt ordentligt i det här, så kommer du i en koncentrationsintervall som du kan detektera med hjälp av vår mätmetod, säger Bo Mattiasson, professor i bioteknik, till radion.

 Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har visat intresse för uppfinningen och vill prova och utvärdera den under hösten.