medrek.se

Nyheter

Läkarsekreterare mäts i Skåne

Läkarna känner sig också hotade. Rädda att bli kritiserade.

Läkarsekreterarna på Ystad Lasarett skall nu jämföras med läkarsekreterare på privata företag.

 

Alla medicinska sekreterare på Ystads Lasarett ska ha så kallade radräknare installerade på sina datorer, rapporterar SKTF-tidningen och tidningen Flamman.

Radräknarna mäter hur snabbt sekreterarna skriver och deras tider ska jämföras med tider för sekreterare från ett bemanningsföretag.

Tanken är enligt sjukhuschefen att mäta arbetsbelastningen för de medicinska sekreterarna, men förfarandet har mötts av protester från både de medicinska sekreterarnas skyddsombud och från läkarhåll.

– Att skriva är ju bara en liten del av arbetet som medicinsk sekreterare. Dessutom säger mätningarna inget om kvaliteten på arbetet. Någon kan ju skriva väldigt fort men med mycket fel, säger Anette Tufvesson, huvudskyddsombud för fackförbundet SKTF på Lasarettet i Ystad, till Flamman.

Enligt tidningen har också Läkarförbundet protesterat eftersom läkarna anser att metoden kan användas för att ifrågasätta längderna på deras diktat.

Själv tycker jag det är utomordentligt bra att man tar initiativ för att utveckla vården och lära sig bli mer effektiva. Att folk har svårt med förändringar och automatiskt ropar på problem är bara naturligt det också. Förändring är ofta läskigt.