medrek.se

Nyheter

Sverige i akut läkarbrist

Sverige riskerar att få brist på drygt 4.000 läkare och 5.000 sjuksköterskor inom de närmaste åren.

Sverige riskerar att få brist på drygt 4.000 läkare och 5.000 sjuksköterskor inom de närmaste åren.

Störst blir bristen på specialistläkare, visar en prognos som Social­styrelsen har gjort för DN. Bristen på patologer leder redan idag till att många får vänta länge på svar om de har cancer.
 
Antalet heltidsanställda patologer på de svenska sjukhusen är idag 189 st. Cancerfonden har kommit fram till att de skulle behöva vara hundra fler. Konsekvensen blir att många får vänta på sina provsvar om de har cancer eller ej.

– För tio år sedan blev ett cancerprov färdigt på fem dagar. I dag får patienterna vänta i upp till en månad. Det leder till mycket oro hos de drabbade. För den som till exempel har en hjärntumör kan lång väntetid ge sämre chans att överleva, säger Hans Olsson.

I och med att inom de närmaste årtiondena då andelen äldre i Sverige enligt socialdepartementet kommer att öka från 17 till 25 procent, kommer många av dagens patologer att pensioneras.

Personalbehovet inom sjukvården och äldreomsorgen kommer att öka med närmare femtio procent under de närmaste årtiondena, har socialdepartementet kommit fram till.

– Sjukvården står inför stora utmaningar. Om inget görs kommer vi att behöva ytterligare 4.000 läkare och 5.000 sjuksköterskor redan år 2023, säger Anders Ekholm, som är analyschef vid socialdepartementet, till DN.