medrek.se

Nyheter

Skolsköterska och politiker healar

En smula annorlunda ställningstagande kanske. Vad tycker läsare om detta? Är det visat att healing har effekt? Hur udda är hennes utspel om det (antagligen) inte är visat öht? Primalterapi nästa...?

Sjuksköterskan, miljöpartisten och sjukvårdspolitikern Gun Moss Bjerling vill införa healing i den traditionella vården.

– Absolut, jag ser ingen motsättning mellan komplementärmedicinen och den traditionella sjukvården, om det finns forskning och ”beprövad” erfarenhet som visar att metoden är effektiv och riskfri, säger hon till Borås Tidning.

Gun Moss Bjerling har sedan 16 år tillbaka ägnat sig åt healing och hon påstår att hennes händer kan förmedla energi samt känna av auror, energifält runt allt levande.

Förutom att driva en egen mottagning i Borås är hon sedan valet i höstas även Miljöpartiets representant i primärvårdsstyrelsen i Södra Älvsborg.

Men hon ser ingen motsättning mellan sina båda roller och anser inte att hon ägnar sig åt något som är ovetenskapligt.

– Jag anser att healing är vetenskapligt beprövat. Det finns många studier som visar att healing har effekt, på värk, oro, sårläkning till exempel, säger hon till tidningen.

Gun Moss Bjerlings partikamrater anser visserligen att det borde finnas ett bättre samarbete mellan komplementärmedicin och skolmedicin men tycker inte att det i dag finns tillräckligt stort forskningsstöd för healing.

Regionpolitikern Birgitta Losman förklarar att Miljöpartiets politiker bör hålla isär sina privata åsikter och partiets.

– Om man företräder oss i något sammanhang som partiföreträdare så ska man stå för det vi har gått till val på, säger hon till Sveriges Radio Sjuhärad.