medrek.se

Nyheter

Feberkramp - autism- eller adhd-symptom?

Feberkramp hos småbarn kan vara tidiga tecken på och symptom av funktionshinder som autism och adhd.

Feberkramp hos småbarn kan vara tidiga tecken på och symptom av  funktionshinder som autism och adhd. En ny studie startar nu i Göteborg för att tidigt ringa in barn i riskzonen.

Feberkramper hos barn följs sällan upp inom sjukvården. Den allmänna inställningen är att feberkramper inte ger några men.

– Det är kanske dags att omvärdera den synen och börja ta kramperna på litet mer allvar, säger Christopher Gillberg, professor vid barn- och ungdomspsykiatrin vid Göteborgs universitet till GP.

En ny studie startar nu i Göteborg, ledd av just professor Christopher Gillberg. Genom studien vill man ta redo på om sambandet mellan feberkramper hos barn och funktionshinder som adhd och autism existerar och i så fall hur.

Feberkramper hos småbarn är vanliga. Ungefär vart 20:e barn drabbas någon gång före fem års ålder. I många fall är det fråga om ett enstaka tillfälle som går spårlöst förbi. Men inte alltid.

– Sambandet tycks alltså finnas men så mycket mer vet vi faktiskt inte i dag. Vi vet inte om kramperna är ett tecken på en hjärnskada som redan finns eller om kramperna bidrar till hjärnskadan hos dem som senare utvecklar beteendeproblematik. Det är det vi skall försöka ta reda på, säger professor Christopher Gillberg till Göteborgs Posten.