medrek.se

Sjuksköterskejobb i Norge

Många människor söker sig till Norge för bättre lönevillkor. Den stora skillnaden mellan Sverige och Norge inom vården är lönerna. Därför är det många sjuksköterskor som väljer att jobba i grannlandet. Det är inte bara utbildade sjuksköterskor som söker jobb i Norge. Studenter söker sommarjobb för att tjäna en extra slant och få nya erfarenheter. 

Det är inte bara lönen som gör att flera sjuksköterskor vänder sig till Norge. Arbetsmiljön är mindre hektisk och det är mycket mer avspänt. Stressen i Sverige har varit ett stort problem inom sjukvården vilket gör att många avslutar sin anställning.

Bristen på specialsjuksköterskor gör att arbetsbelastningen är hög, vissa orkar med tempot, andra inte. Många ser då Norge som ett bra alternativ där många sjuksköterskor jobbar deltid. Lönen är så pass bra att det räcker att ha en deltidstjänst. 

Du kan söka direkt till sjukhus, men det är även många bemanningsföretag som söker arbetskraft. 

Som svensk finns det många fördelar med att jobba i Norge som sjuksköterska. Svenskar har ett väldigt gott rykte och är kända för sitt slit och sin effektivitet. Just för att det är högre löner i Norge, blir svenskar lojala mot sin arbetsgivare vilket resulterar till bra resultat. Med högre löner och lägre skatter passar svenska sjuksköterskor på att jobba så mycket som möjligt. En specialistsjuksköterska kan under en månad få ut över 40 000 kronor efter skatt. 

För att söka jobb i Norge behöver du norskt sjuksköterskelegitimation, skattekort och ett norskt personnummer. 

Det finns många bemanningsföretag som just nu söker sjuksköterskor. För att snabbt få ett uppdrag inom sjukvården i Norge är bemanningsföretag ett bra alternativ. Läs mer om hur du söker jobb genom bemanningsföretag i Norge

Medrek har flera lediga jobb för sjuksköterskor i Norge. Just nu är det stor efterfrågan på svenska sjuksköterskor så passa på att söka nya tjänster. 
 

Hur du ansöker om norsk legitimation

Här kan du läsa vad och hur du söker norsk legitimation. Dessa uppgifter behöver du fylla i för att söka legitimation.

  • Förnamn och efternamn som står på ditt pass ska skrivas in. Om du har ändrat ditt namn måste du bekräfta det med giltiga dokument.
  • Medborgarskap ska matcha passet.
  • Ditt personnummer ska vara med
  • Vilken yrkesgrupp du tillhör
  • I vilket land du tog din sjuksköterskeutbildning
  • Kopior på: Pass/körkort, avgångsbetyg, din svenska sjuksköterskelegitimation, diplom från utbildningar som är relevanta för yrket.

Viktigt att kopiorna är identiska med originalet. Du behöver ett vittne, så kallad vidimering, till kopiorna. Att vidimera innebär att bevittna och bestyrka att en avskrift eller kopia överensstämmer med originalet. Alla papperskopior ska ha en namnteckning och vara daterade. 

  • Namnteckning

 

Skatter i Norge

Du måste ha ett norskt personnummer och ett skattekort för att jobba i Norge. Skattekortet är gratis och går att beställa på skattekontoret i staden du bor i. Skattekortet behöver du för att få ut lön. Det är även gratis att få ett norskt personnummer och det är obligatoriskt om du ska öppna ett norskt bankkonto. 
 

Två alternativ för skattekort

Du kan välja mellan två alternativ gällande skattekort. Det vanligaste är att gå via en skattetabell. Det blir en automatisk uträkning av skatten efter hur mycket du tjänar per månad. Du kan även välja att ha ett procentkort. Du kommer själv överens med din handläggare om hur mycket skatt du vill betala per månad. Betalar du för lite skatt kommer du bli återbetalningsskyldig, så var noggrann med vilken procent du väljer. 

Hinner du inte skaffa ett skattekort innan du får första lönen kommer arbetsgivaren att skatta din inkomst med 50 procent. Men du får tillbaka överskjutande ska på nästa deklaration. 
 

Så får du ditt skattekort

Du behöver gå till ditt lokala skattekontor och ansöka om skattekort, samtidigt kan du söka ett norskt personnummer. Det du behöver fylla i är namn, adress och uppgifter som hur mycket pengar du beräknar att du kommer att tjäna. 
Det kan ta mellan två och fem veckor innan du får besked om ditt skattekort och norska personnummer.