Löneförhandling
Det krävs ett starkt självförtroende för att du ska lyckas med en löneförhandling. Tajmingen och bra argument gör att chanserna ökar för en bättre löneutveckling.
Det är viktigt att du har koll på lönestatistiken för ditt yrke så att du inte accepterar en för låg ingångslön från start.
Här är en sammanfattning kring hur du lyckas i löneförhandlingen:
- Sätt upp dina mål innan löneförhandlingen. Vad är din lägsta gräns? Vilken lön skulle du vara nöjd med? Det är viktigt att du inte lägger dig för lågt om det är din första löneförhandling på nya jobbet.
- Öva och träna inför en löneförhandling. Det är oftast nervöst att löneförhandla och om du känner dig osäker bör du öva med en kamrat. Övning skapar bättre självkänsla och du känner dig tryggare under intervjun.
- Var alltid förberedd med argument som motiverar ditt krav. Det måste absolut vara konkreta saker och det räcker inte att säga att du är värd mer lön för att du är duktig. Förklara varför du är duktig eller vad du har gjort för företaget under den gångna tiden.
- Visa engagemang! Ge förslag på vad som skulle göra företaget bättre och hur du ska jobba för att dessa förslag ska bli lyckade.
- Vad är det generella löneläget i branschen? Ta gärna kontakt med facket och studera hur lönestatistiken ser ut för ditt yrke på arbetsmarknaden. Prata gärna med en kollega eller vän som är i samma bransch. Fråga hur de gjorde när de fick högre lön.
- Det handlar inte enbart om månadslönen under en löneförhandling. Det finns förmåner som semesterersättning, tjänsteförmåner, pensionsavtal, övertidsersättning eller extra semesterdagar som går att förhandla kring. Om det inte går att förhandla en bättre månadslön så kan andra förmåner vara värda mycket.
- Välj rätt tidpunkt för löneförhandling. Går det bra ekonomiskt för ett företag är det en bra tidpunkt för ett möte med din arbetsgivare.
- Om du har ökat din kompetens inom yrket genom att du har vidareutbildat dig. Du kan då motivera att du är kvalificerad för större ansvarsområden eller mer kvalificerade arbetsuppgifter.
- 90 % av alla anställda i Sverige går under ett kollektivavtal. Detta reglerar din lön men det finns utrymme för en förhandling av din lön. Det är helt okej att ta upp frågan i samband med att du skriver på ditt anställningsavtal.
- Blanda inte in din privata ekonomi. Det gynnar dig inte att ta upp skulder, hyra, lån etc. vid löneförhandlingen.